cholesterol verlagen bewegingGezondheid 

Cholesterol Verlagen Door Extra Te Bewegen

Deel dit artikel met je vrienden

Wanneer we te maken hebben met een iets te hoog cholesterol dan kan extra bewegen ervoor zorgen dat we het cholesterol terug in balans kunnen krijgen. Er zijn echter verschillende soorten beweging. Elk hebben ze een eigen specifiek effect op het cholesterolgehalte.

De juiste vormen van beweging zullen ervoor zorgen dat het HDL cholesterol gaat stijgen en zal ook de triglyceriden doen afnemen. Waardoor we kunnen vet verliezen, maar ook spiermassa zullen opbouwen. We zullen daarnaast bieden voor het hart en genieten van een gezondere cholesterolwaarde.

Welke vormen van beweging kunnen we doen?

Het spreekt voor zich dat we toch actieve vormen van beweging zullen moeten doen. Aerobic oefeningen zijn daarom heel goed zoals pilates. In feite kunnen we stellen, wanneer we de hartslag sterk doen stijgen tijdens de beweging. Dan kunnen we dit zeker rekenen tot de betere vormen van beweging om het cholesterol aan te pakken. Het verhogen van de hartslag zal er ook voor zorgen dat het hart gezonder wordt. Het zal de bloeddruk op termijn doen dalen. En natuurlijk het cholesterol in balans brengen.

Hoeveel moeten we gaan bewegen?

Om de cholesterolwaarden te verbeteren en om de bloeddruk te verlagen dienen we tot 40 minuten te bewegen. En dit drie tot vier keer per week herhalen. Dat zal er ook voor zorgen dat we een lager risico hebben op het krijgen van een hartaanval of hartziekte.

Wanneer we echter zeer actief gaan bewegen kunnen we het met minder doen. Op die manier kan 80 minuten per week, dat is dan 2 keer per week 40 minuten, reeds voldoende zijn om een positieve impact te hebben op het cholesterolgehalte.

Maar wat is nu een zeer actieve vorm van beweging en wat is maar middelmatig?

Middelmatige vormen van beweging

 • Wandelen
 • Rustig fietsen
 • Tuinieren
 • Rustig joggen
 • Tennis met 4 (dubbelspel)

Zeer actieve vormen van beweging

 • Hardlopen
 • Fietsen (+20 km/h)
 • Zwemmen (voortdurend blijven zwemmen)
 • Bergop wandelen
 • Pilates
 • Tennis met 2 (enkelspel)

Het spreekt voor zich dat bij de onderste zeer actieve vormen van beweging onze hartslag meer gaat stijgen dan bij het rustig wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Toch kunnen deze vormen van beweging reeds een wereld van verschil betekenen bij mensen die niet gewoon zijn om te sporten. Wanneer we overgewicht hebben, last hebben van artrose of omwille van andere problemen niet in staat zijn om deze zeer actieve vormen van beweging uit te voeren. Dan zijn bovenstaande middelmatige vormen ook voldoende. Al moeten we er dan wel proberen voor te zorgen dat we zo’n 3 uur per week kunnen vrijmaken om deze uit te voeren.

Referentie:

https://www.everydayhealth.com/high-cholesterol/treatment/fitness-and-cholesterol/

Deel dit artikel met je vrienden

Related posts

Leave a Comment