verschil tussen slechte en goede cholesterolGezondheid 

Verschil tussen goede en slechte cholesterol?

Deel dit artikel met je vrienden

cholesterol controlerenCholesterol kan niet oplossen in het bloed. Het moet om die worden worden getransporteerd doorheen de bloedstroom door lipoproteïnes. Dat zijn bestandsdelen die zowel vet als eiwitten bevatten. We kunnen een onderscheid maken tussen 2 verschillende soorten lipoproteïnes. Zij dragen het cholesterol van en naar de cellen. We hebben LDL en HDL. Het verschil tussen goede en slechte cholesterol is dus de opmaak van deze lipoproteïnes. De som van de HDL en LDL cholesterol en de triglyceriden vormen het totale cholesterolgehalte. Dat is het cijfer dat wordt gemeten wanneer we ons cholesterolgehalte laten opmeten.

Slechte cholesterol

LDL wordt gezien als de slechte cholesterol. Omdat die bijdraagt tot de vorming van plak. Plak is een dikke harde substantie die zich vormt aan de randen van onze bloedvaten. Ze zorgen ervoor dat de aderen harder worden en moeilijker bloed doorlaten. Er wordt daarom ook wel gesproken van aderverkalking of atherosclerose.

Er zijn echter 2 soorten aderverkalking. De ene soort veroorzaakt harder wordende bloedvaten (arteriosclerose) de andere soort atherosclerose of atheromatose veroorzaakt de opstapeling van vetten in de bloedvaatwanden. (bron https://www.hart-en-vaatziekten.com/aderverkalking.html)

Mensen met een hoger risico op atherosclerose vinden we onder de rokers, mensen met een hoge bloeddruk of mensen waarvan familieleden hartziekten hebben. We kunnen natuurlijk de problemen ook in de hand werken door ongezonde voeding, overgewicht en weinig beweging. (bron)

Goede cholesterol

HDL wordt gezien als de goede cholesterol omdat het de slechte cholesterol (LDL) helpt oplossen. HDL zal ervoor zorgen dat we de LDL uit onze bloedvaten kunnen verwijderen. Het zal ervoor zorgen dat we de LDL terug naar onze lever kunnen brengen waar die terug wordt afgebroken en verwijderd wordt. Ongeveer 25 tot 30% van ons cholesterolgehalte bestaat uit HDL. Een gezond gehalte zal ook het risico op hartziekten en beroerte verkleinen. Terwijl lagere hoeveelheden deze ziektes kunnen in de hand werken.

Bloedvetten of Triglyceriden

hart en cholesteroltriglyceriden zijn een andere soort vetten. Ze worden eigenlijk hoofdzakelijk gebruikt om overtollige energie uit onze voeding op te slaan. Wanneer we hoge triglyceriden hebben in het bloed dan hebben we vaak ook te maken met aderverkalking. Al is dat niet altijd het geval.

Overgewicht kan er namelijk ook voor zorgen dat de triglyceriden hoog worden. Wanneer we een passieve levensstijl hanteren en weinig bewegen hebben we ook een verhoogd risico. Alcohol en roken verhoogt de triglyceriden alsook.

Er zijn ook ziektes zoals diabetes, die daartoe kunnen bijdragen. We moeten ook oppassen met het eten van veel koolhydraten. Mensen die meer dan 60% van hun totale calorieën halen uit koolhydraten kunnen ook te maken hebben met stijgende waarden.

Ook wordt er meestal een verband gevonden tussen de hoge triglyceriden en een hoog LDL cholesterol. Waarbij we dan ook te maken hebben met een laag HDL cholesterol.

Wat kunnen we doen tegen een hoog cholesterol?

We kunnen eerst en vooral meer bewegen. Beweging is belangrijk omdat het zal bijdragen tot een gezond gewicht en ook zal helpen bij het verlagen van de cholesterol.

Verder is het roken en drinken van veel alcohol beter te vermijden.

Wanneer we meer groenten en fruit eten komen we ook al een heel eind. Het gaat dan vooral om groenten waarin hoge hoeveelheden vezels aanwezig zijn. We vinden die vezels ook terug in zaden en noten.

Omega 3, vooral dan in de vorm van vette vis heeft ook aangetoond het LDL en de triglyceriden te verlagen.

Referentie:

http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/Cholesterol/AboutCholesterol/Good-vs-Bad-Cholesterol_UCM_305561_Article.jsp#.WOIErzvyiM8

Deel dit artikel met je vrienden

Related posts

Leave a Comment