fenegriek cholesterolKruiden Voeding 

Invloed van fenegriek op het cholesterol

Deel dit artikel met je vrienden

fenegriek zadenFenegriek is een plant met de botanische naam Trigonella Foenum Graecum. De plant produceert harde zaden. Ze hebben een geelbruine kleur en zijn zo’n 3 millimeter groot. Fenegriek komt oorspronkelijk uit India en uit het Zuiden van Europa. Het kan echter ook voorkomen in Noord-Afrika, Azië en in het Mediterraans gebied.

Het wordt vooral gebruikt tegen astma, artrose, problemen met de ademhaling, spijsverteringsproblemen, een traag metabolisme, laag libido en erectieproblemen bij mannen.

Fenegriek heeft echter nog heel wat andere eigenschappen waar we nu meer over te weten beginnen te komen. Zo heeft fenegriek een gunstig effect op het cholesterol bij mensen. Wanneer we last hebben van hoog cholesterolgehalte, dan zou fenegriek wel eens kunnen helpen om dat cholesterol terug te doen dalen.

Hoe verlaagt fenegriek cholesterol?

We zien door fenegriek een verminderde opname van cholesterol in de darmen uit onze voeding. Dat komt grotendeels door de hoge hoeveelheid vezels die we terugvinden in de gemalen zaden. Zij zullen opzwellen en daarmee overtollig cholesterol absorberen, die we dan via de ontlasting kunnen verliezen uit het lichaam.

We zien ook dat fenegriek nog via een andere manier zal helpen. Het zal de spijsvertering verbeteren. Dit is niet alleen door de hoge hoeveelheid vezels. Maar ook doordat de aanmaak van gal wordt gestimuleerd. Wanneer we gal gaan aanmaken moet de lever meer cholesterol gebruiken om deze aanmaak van gal te kunnen verzekeren. Dit zou dus een ander mechanisme zijn hoe fenegriek zal helpen om het cholesterolgehalte te doen dalen.

Niet alleen de vezels zullen echter zorgen voor de verminderde opname van cholesterol in het lichaam. De werkzame saponines zullen hier ook voor een deel helpen voor zorgen. Het wordt ook gedacht dat deze zelfde saponines verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de productie van gal.

Aderverkalking

fenegriek plantHet gaat echter verder dan het verlagen van cholesterol. We zien ook dat de krachtige antioxidanten in fenegriek ervoor gaan zorrgen dat de oxidatie van LDL cholesterol aan onze bloedvaten zal worden geblokkeerd. We krijgen een reinigend effect op de bloedvaten waardoor de vorming van plak wordt tegengehouden. Het is deze plak die dan weer verantwoordelijk is voor wat we tegenwoordig aderverkalking noemen.

De bloedvaten worden harder en nauwer. Waardoor het bloed minder goed kan stromen doorheen de plaatsen waar veel plak aanwezig is. Deze reinigende en preventieve werking tegen plak zou ook het risico op hartziekten sterk doen afnemen.

Wanneer de bloedsomloop op een bepaalde plaats volledig wordt geblokkeerd door de hoeveelheid plak aan de bloedvaten, en wanneer deze bloedvaten rechtstreeks naar het hart lopen, dan kunnen ze ervoor zorgen dat het hart geen zuurstof meer krijgt. Waardoor dus een hartaanval ontstaat.

Bijwerkingen

Bij het gebruik van fenegriek zijn niet meteen ernstige bijwerkingen vast te stellen. Wel kunnen we te maken krijgen met hoofdpijn en misselijkheid.

Het mag niet gebruikt worden door zwangere vrouwen omdat dit voor problemen kan zorgen tijdens de zwangerschap.

Na de zwangerschap is het echter geen enkel probleem om de plant te gebruiken. Het is zelfs gunstig voor vrouwen die borstvoeding geven.

 

Referentie:

Fenegriek Werking  Voordelen en Bijwerkingen!

Deel dit artikel met je vrienden

Related posts

Leave a Comment