meidoorn hoge bloeddruk cholesterolKruiden 

Meidoorn tegen Hoge bloeddruk en cholesterol

Deel dit artikel met je vrienden

Meidoorn is een Europese struik of kleine boom die sinds zijn ontdekking reeds gezorgd heeft voor heel wat geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt vooral gebruikt voor hartproblemen en problemen aangaande de bloedvaten.

De extracten van de plant worden gebruikt om het functioneren van het hart te verbeteren bij mensen die te maken hebben gehad met een hartaanval. Ze kan helpen om angstaanvallen tegen te gaan en om borstpijn tegen te gaan. Ook wordt meidoorn gezien als een natuurlijk middel tegen hoge bloeddruk.

Onderzoekers hebben kunnen aantonen dat de extracten van de plant, vooral dan van de bladderen, bloemen en bessen kunnen helpen tegen vermoeidheid, hartfalen, kortademigheid, borstpijn en hoge bloeddruk. Ook zou meidoorn de kracht van medicijnen die daarvoor gebruikt worden versterken.

Men zou dus in theorie een lagere dosering kunnen nemen van de medicatie, in combinatie met meidoorn. Maar daarvoor dienen we dus zeker eerst met een arts overleggen over de mogelijkheden daaromtrent.

Meidoorn is een struik die doornige grijze takken heeft, ze heeft donker groene bladeren en kleine witte bloemen. Sommige soorten hebben ook roze bloemen. Meidoorn kan worden gevonden op zonnige locaties.

De vruchten van de plant hebben een ovale vorm, ze zijn een beetje te vergelijken met een olijf, maar dan een stuk kleiner. De bes is rood en bevat enkele zaden. Ze hebben een zachte smaak en een vlezige structuur. Ze zijn eetbaar maar worden bijna nooit gegeten en eerder toegevoegd aan confituur of andere bereidingen.

meidoorn boom

Hartproblemen

Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer meidoorn wordt gebruikt de cardiovasculaire gezondheid verbetert. Dat zou helpen bij mensen die herstellen van een hartaanval.

Wanneer een extract werd toegediend van meidoorn zag men na 4 weken dat bijna alle symptomen verdwenen waren of sterk gingen afnemen bij de pati├źnten.

Hoge bloeddruk

Meidoorn kan helpen tegen hoge bloeddruk. Zelfs in kleinere doseringen blijkt het reeds effectief te zijn.

We zien onder meer een onderzoek waarbij 10 weken lang 38 mensen met hoge bloeddruk gingen deelnemen.

Men kreeg 600 mg toegediend. Na 10 weken zag men dat de diastolische bloeddruk sterk gedaald was. Ook was de gemoedstoestand sterk verbeterd bij deze mensen.

Aderverkalking

Meidoorn bevat krachtige antioxidanten. Die zullen helpen om de gezondheid van het hart en de bloedvaten op peil te houden.

Om die reden zal de plant helpen het cholesterolgehalte te verlagen en daarmee ook het risico op aderverkalking helpen verkleinen.

Dit gebeurt op twee manieren. Eerst en vooral wordt het cholesterolgehalte verlaagd, waardoor de kans op de vorming van plak en dus het ontstaan van aderverkalking gaat afnemen.

Verder zien we ook dat de antioxidanten kunnen helpen om reeds bestaande plak te gaan verwijderen van de bloedvaten. Dit zorgt voor een betere bloedsomloop en heeft een gunstig effect op het hart.

Opgelet

Vergeet natuurlijk niet dat deze aandoeningen zeer ernstig zijn en zonder de nodige begeleiding kunnen leiden tot ernstige problemen zoals hartfalen. Zorg dus zeker voor de nodige feedback door uw arts en praat daar zeker eerst over alvorens meidoorn te gebruiken.

Het best laten we onze bloeddruk en cholesterol opmeten voor het gebruik van de plant. En doen dit ook nog enkele weken na het gebruik van de plant. Om op die manier na te gaan dat de effecten duidelijk voldoende zijn voor ons lichaam.

Indien de verlaging van de bloeddruk of het cholesterol onvoldoende is, dan kan toch nog medicatie moeten genomen worden.

 

Referentie:

Werking en Bijwerkingen van Meidoorn

Deel dit artikel met je vrienden

Related posts

Leave a Comment