eieren cholesterolVoeding 

Hoeveel eieren zijn slecht voor het cholesterol?

Deel dit artikel met je vrienden

Mogen we eieren eten wanneer we te hoog cholesterol hebben?

eieren gezond of nietEieren zijn één van de meest voedingsrijke voedingsmiddelen op deze planeet. Een volledig ei kan ons de nodige voedingsstoffen geven om een volledig kuikentje te baren. Dus kunnen we ons voorstellen hoeveel rijke voedingsstoffen daar moeten in aanwezig zijn.

Toch worden eieren gezien als een ongezond voedingsmiddel omdat ze relatief veel cholesterol bevatten.

Eén normaal ei bevat reeds 185 mg cholesterol. En dat is al 62% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Men gaat er dan van uit dat het eten van eieren ervoor kan zorgen dat we te maken krijgen met een verhoogd cholesterolgehalte. En daardoor zou kunnen bijdragen tot het ontstaan van hartziekten. Maar dat is niet altijd hoe het lichaam werkt.

Hoe meer cholesterol we eten, hoe minder we er zelf zullen aanmaken.

Men ziet cholesterol als een negatief bestandsdeel in de voeding en in ons lichaam. We denken automatisch aan hartproblemen of aderverkalking wanneer we het woord horen.

Toch is cholesterol heel belangrijk voor ons lichaam. We hebben het bijvoorbeeld nodig om hormonen aan te maken zoals testosteron en oestrogeen.

Gezien hoe belangrijk deze stof is voor het lichaam, om die reden heeft het lichaam zich op een natuurlijke manier verzekert dat er altijd voldoende van aanwezig is. Daarom zal de lever cholesterol gaan aanmaken wanneer die onvoldoende binnenkomt via de voeding.

Onderzoek heeft nu aangetoond dat de lever minder cholesterol gaat aanmaken wanneer we voeding eten die de stof reeds bevat. Zoals eieren dus. (bron)

Wat als we meerdere eieren per dag eten?

gekookt eiMensen met hoog cholesterol zullen zeker worden aangeraden om minder eitjes te eten. Vooral dan het eigeel, omdat daar de hoeveelheid cholesterol in opgeslagen zit. Het wit van het ei bevat relatief weinig cholesterol en bevat hoofdzakelijk eiwitten.

Er wordt aangeraden om niet meer dan 2 tot 5 eieren met eigeel te eten per week. Hoewel het niet meteen vaststaat hoe dit wetenschappelijk werd vastgelegd. Er zijn namelijk onderzoeken die dit tegenspreken. (bron)

Wat zegt de wetenschap?

Wetenschappelijke onderzoeken hebben een aantal gunstige resultaten kunnen bereiken als het gaat om eieren en cholesterol.

Zo konden we vaststellen dat bijna altijd de HDL ofwel de goede cholesterol gaat stijgen bij het eten van eieren. We zien ook dat in dit onderzoek de LDL cholesterol niet gaat stijgen. (bron)

Toch kunnen we stellen dat uit andere onderzoeken blijkt dat bij sommige mensen (iets meer dan 30%) het LDL toch gaat stijgen bij het eten van eieren. (bron)

Daaruit kunnen we dus vaststellen dat we bij een hoog cholesterol inderdaad moeten opletten met de inname van eieren. Maar hoeveel eieren kunnen we dan eten?

Hoeveel eieren kunnen we eten per dag?

hoeveel eieren per dagBij 3/4 van de mensen hebben eieren weinig tot geen impact op het totale of op het LDL cholesterolgehalte. Hoewel we deze 30 tot 25% zeker niet mogen onderschatten. Wanneer we reeds te maken hebben met een hoog cholesterolgehalte dienen we daar dus zeker rekening mee te houden.

Wanneer we ons houden aan een gezond dieet, dan is het eten van 3 eieren per dag niet meteen ongezond. Zolang we gedurende de dag gezond gaan eten. De beste keuze is natuurlijk om omega 3 eieren te gaan eten. Die zijn het gezondst omdat omega 3 de triglyceriden gaat verlagen en ook een lichte impact kan hebben op het LDL.

Wanneer we echter reeds last hebben van een hoog cholesterol dan nemen we beter het zekere voor het onzekere en houden we ons bij 1 eitje per dag. Dat zal geen enkel probleem opleveren voor het algemeen cholesterolgehalte en zal geen tot bijna geen impact hebben op het LDL gehalte. Hoewel andere bronnen het houden op 3 eitjes per week (bron). Toch zal 1 eitje per dag in combinatie met gezonde voeding zeker geen nadeel opleveren.

 

 

Deel dit artikel met je vrienden

Related posts

Leave a Comment