Voeding 

Zwarte thee verlaagt cholesterol en bloeddruk

Deel dit artikel met je vrienden

thee plantGroene thee heeft een enorme bekendheid verworven door zijn vele voordelen voor onze gezondheid. De reden daarvoor is omdat groene thee cholesterol gaat verlagen, overgewicht gaat aanpakken, kan helpen tegen depressie en veel meer.

Hoewel dit één van de gezondste dranken ter wereld is, toch hoeft zwarte thee daarvoor niet onder te doen.

Wanneer je niet houdt van de groene thee, dan kan de zwarte een andere gezonde keuze opleveren. Zwarte thee zal onder meer cholesterol verlagen en de triglyceriden verlagen.

Wat is zwarte thee?

Zowel groene als zwarte thee worden gemaakt van de bladeren van de camellia senensis plant. Groene wordt gemaakt van de verse bladeren. Terwijl zwarte de gefermenteerde bladeren van de plant gebruikt.

Zowel zwarte als groene bevat heel wat catechines. Die hebben een zeer krachtige antioxidante werking in het lichaam en zijn grotendeels verantwoordelijk voor alle voordelen van de drank.

Zwarte thee voor het hart

zwarte thee cholesterol bloeddrukOf we nu de zwarte of groene theesoort drinken, ze hebben allebei een gunstig effect op ons hart. Zo bieden ze allebei bescherming tegen hartziekten. Verschillende onderzoeken hebben kunnen aantonen dat de zwarte theesoort kan helpen tegen hartziekten, LDL cholesterol zal verlagen, triglyceriden verlaagt en ook de systolische en diastolische bloeddruk gaat verlagen.

Een bepaalde studie kon aantonen wanneer mensen 200 ml de zwarte theesoort dronken gedurende 12 weken lang. Dat de resultaten een verlaging van gemiddeld 32% aantoonden van de triglyceriden. De verhouding tussen LDL en HDL werd 17% gunstiger.

Er werd een verhoging van 17% vastgesteld van het HDL cholesterol bij mannen. Bij vrouwen zagen we een hogere stijging van 24%.

Er werd echter ook een verlaging van de bloedsuiker waargenomen bij mannen en bij vrouwen van respectievelijk 20 en 15%.

Zwarte thee kan ook helpen om andere risicofactoren te verhinderen die uiteindelijk kunnen leiden tot een hartziekte. Die zijn dan hoofdzakelijk gericht op overgewicht en obesitas.

Onderzoekers vonden dat het drinken van 3 kopjes thee per dag, en dit gedurende 3 maanden, kan zorgen voor het verhinderen van gewichtstoename. Er zal ook een vermindering van de omtrek van de heupen plaatsvinden.

Onderzoeken stellen vast dat zwarte theesoort kan worden gebruikt in een gezond dieet om de opname van vetten in de darmen te verhinderen.

Toch niet allemaal voordelen

Er zijn natuurlijk niet allemaal voordelen verbonden aan het drinken van zwarte thee. Zo bevat ze, net als de groene variant, cafeïne. Om die reden is het niet aangeraden om meer dan 5 a 6 kopjes per dag te drinken.

Bepaalde bijwerkingen als gevolg van het teveel aan cafeïne kunnen optreden. Die houden in dat we een tijdelijk versnelde hartslag kunnen ervaren. Problemen kunnen ervaren om te slapen. En in bepaalde gevallen zelfs diarree kan optreden.

Daarnaast dienen we ook rekening te houden met het vochtafdrijvend effect van cafeïne. Om die reden is het belangrijk dat we voldoende water drinken wanneer we een kopje thee drinken. Het beste drinken we daarom 1 glas water per kopje. Op die manier kunnen we het vochtafdrijvend effect compenseren door voldoende extra vocht in te nemen.

Deel dit artikel met je vrienden

Related posts

Leave a Comment